Steden: je houdt ervan of je haat ze. Ze zijn een smeltkroes van creativiteit en cultuur, maar groenruimte? Die is daar schaars. Vrije ruimte is kostbaar en de luchtkwaliteit is slecht. Maar in sommige delen van de wereld zien betonnen jungles een natuurherleving op verrassende plekken: net boven onze hoofden. Een nieuw verhaal ontvouwt zich, en waar beter om een stedelijke revolutie te beginnen dan met een spectaculair uitzicht?

De groene golf 

Wereldwijd worden daken getransformeerd. In Nederland liggen 400 vierkante kilometer platte daken - dat zijn 60.000 voetbalvelden aan onbenutte natuur. Ze zijn ideaal voor een “nature meets tech” klimaatoplossing die onze oververhitte steden helpt afkoelen, energie opwekt en broodnodige ruimte biedt voor natuur en mensen.

Jan Henk Tichelaar komt uit Amsterdam, een van de groenste en meest vooruitstrevende steden ter wereld. Hij is betrokken bij een landelijke beweging om steden te veranderen door daken te vergroenen. "Dit was de meest onbenutte ruimte in onze steden," zegt hij. "We willen natuur naar de daken brengen om onze steden leefbaarder en toekomstbestendig te maken."

Een bij-vriendelijk initiatief

Met de alarmerende verdwijning van bestuivers, vooral in steden, heeft Nederland een oplossing gevonden: levende groene daken. Deze luchtige natuurparadijzen stimuleren biodiversiteit in dichtbebouwde stedelijke omgevingen, bieden onderdak aan insecten en zorgen voor meer bloemen voor bijen en wespen om stuifmeel te verzamelen en over te dragen. Veel Nederlandse steden veranderen hun tram- en bushaltes in bijenstops en zelfs hun beroemde grachtenboten zijn nu bij-vriendelijk.

In het hart van Rotterdam ligt de DakAkker, een 1.000 vierkante meter grote dakboerderij, de eerste in zijn soort in Europa. Hier worden gewassen, eetbare bloemen, fruit, groenten en kruiden verbouwd, en er is een bijenkorf. De producten worden verkocht aan lokale restaurants. Het voedsel legt geen voedselkilometers af, maar voetstappen of fietskilometers, wat het zeer lokaal maakt.

Klimaatbestendig maken van steden

Maar de realiteit van klimaatverandering slaat hard toe. Tachtig procent van Nederland ligt onder zeeniveau en voelt al de effecten van klimaatverandering met zware regenval, langdurige droogtes en grote stedelijke hittestress. Rooftop Revolution is een organisatie die werkt aan het klimaatbestendig maken van steden van bovenaf.

Bij het Resilio Innovation Lab aan de Universiteit van Amsterdam bestuderen experts de milieuvoordelen van slimme daken. Het beplanten van betonnen daken helpt de stijgende zomertemperaturen te bestrijden, wat een nog grotere druk veroorzaakt in dichtbevolkte steden. Slimme reservoirs slaan regenwater op en reguleren de stroom tijdens zware regenbuien om overstromingen te voorkomen. Dit is waterbeheer op microschaal, met een macro-effect op veel verschillende daken.

Welzijn en recreatie

Deze dakrevolutie is niet alleen goed voor de planeet, maar ook een opkikker voor de geest. Van daktuinen tot ziekenhuisdaken, groene ruimtes worden geïntegreerd in gebouwen voor het welzijn van mensen. In het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam profiteren patiënten van de kracht van de natuur. Onderzoek heeft aangetoond dat groen het herstel van ziekenhuispatiënten bevordert.

Of het nu gaat om onze eigen gezondheid, recreatie, het stimuleren van de natuur of het mitigeren van klimaatverandering, de behoefte aan groene ruimtes in onze steden is nog nooit zo dringend geweest. De enige beperking is onze verbeelding. En het is zelfs mogelijk om het op je eigen huis te doen.

Doe mee met de rooftop revolutie

Roel Nissan werkte samen met Rooftop Revolution om een straat te mobiliseren om groene daken op hun schuurtjes te plaatsen in de nabijgelegen stad Diemen. "Het maakt me echt gelukkig om het groen te zien, maar ook de bijen en vogels. Het is zoveel beter," zegt hij. "Ik heb dit project opgezet voor alle buren om mee te doen, dat zijn ongeveer 130 mensen. Dat heeft een behoorlijke impact op de lokale omgeving."

Stedelijke vergroening is goed voor wilde dieren, burgers en helpt klimaatverandering te bestrijden. En het kan ons zelfs gelukkig maken. Het gebeurt niet alleen in Nederland, groene daken gaan wereldwijd: Beijing, New York, Bangkok. Dit kan overal worden gedaan, zelfs boven je eigen hoofd. Dus, hoe ga jij je eigen rooftop revolutie starten?

Bron:

https://youtu.be/O9bYM2XsmVg?si=0eKEGtGeYt11vpUx