Flessenwater vs. kraanwater: Wat is gezonder?
Is flessenwater gezonder dan kraanwater?
Ons gevoel zegt dat kraantjeswater ongezond is. Daartegenover staat het "gezonde flessenwater". Herkenbaar? En toch klopt het niet. Waarom denken we dat dan? Een effect van de vele reclamecampagnes die de grote bedrijven voeren. Wij geven je hier graag een aantal onderzoeken, studies en facts mee om slimmere keuzes te maken. Drie verrassende conclusies.
Laat ons beginnen bij het begin: er is geen reden tot paniek. Zowel flessenwater als water uit de kraan zijn relatief gezond, er worden doorlopend tests uitgevoerd om de kwaliteit hiervan op te volgen. Maar er zitten in allebei wel stoffen waarvan het beter is dat ze eruit gefilterd zijn. Zeker als je minder weerstand hebt bijvoorbeeld. Net omdat water zoveel functies vervult voor ons lichaam.
1. Heel wat flessen worden niet gevuld met bronwater, maar met kraantjeswater
Wist je dat heel wat waterflessen gewoon gevuld worden met kraantjeswater? (World Economic Forum) Daar zit dus hetzelfde water in. Best ironisch, maar het gebeurt meer dan je denkt. Er zijn maar 13 bronwaters officieel erkend om in de Belgische handel verkocht te worden trouwens.
2. Microplastics in kraantjeswater, nog meer in flessenwater
Microplastics zitten overal en het is niet makkelijk om ze in water te meten. De World Health Organization (WHO) evalueerde bestaande studies en concludeerde dat er “onvoldoende informatie is om duidelijke conclusies te trekken over de toxiciteit”.
Ze vermeldt ook dat “plastic flessen en doppen die in flessenwater worden gebruik, bronnen van microplastics kunnen zijn”. In deze Canadese studie van vorig jaar wordt dat bevestigd: “personen die hun aanbevolen waterinname via alleen gebottelde bronnen halen, kunnen jaarlijks 90.000 extra microplastics innemen, vergeleken met 4000 microplastics voor degenen die alleen kraanwater consumeren.” Ook deze studie geeft hoge resultaten: bij de analyse van 259 flessen van 11 verschillende merken uit 19 verschillende locaties verspreid over 9 landen, vonden ze gemiddeld 325 plastic deeltjes in een liter water.
Over microplastics in glazen flessen vonden we nog geen wetenschappelijke studie. Naar verwachting zitten daar minder microplastics in. (Maar mispak je niet aan de milieu impact van glazen flessen. Ook daar zit vaak een denkfout. Glas is niet altijd beter voor het milieu dan plastic.)
3. Heel wat plastic flessen bevatten de schadelijke stof Bisphenol A (BPA)
BPA is een van de stoffen die in sommige soorten plastic zit en dus ook in sommige plastic flessen met water voorkomt. In het lichaam kunnen deze chemicaliën valselijk als hormonen herkend worden en zo het lichaam behoorlijk verstoren. Zelfs aan lage dosissen zijn negatieve effecten verbonden. Vorig jaar bevestigde de algemene rechtbank van de Europese Unie officieel dat BPA giftig is voor de menselijke voortplanting. Ondertussen zijn er ook al studies die aantonen dat de vervangers voor BPA gelinkt zijn aan dezelfde negatieve effecten.
Eigenlijk zitten we in een soort cirkel: Kraantjeswater is niet 100% zuiver zoals het 2000 jaar geleden was, dus we drinken flessenwater, dus we vervuilen al het water dat er op aarde is nog meer, waardoor er gekke stoffen zoals microplastics doorsijpelen in kraantjeswater én flessenwater. Waarbij de impact van plastic op onze gezondheid met mondjesmaat duidelijk wordt. Hoe doorbreken we die cirkel? Duurzamer leven, op alle vlakken. Heel concreet en gelinkt aan jouw drinkwater: kraanwater filteren. Je drinkt perfect gezond drinkwater, met veel minder milieu-impact dan flessenwater en bovendien: goedkoper én geen gesleur meer. Zo simpel is het!
Bronnen voor meer informatie:
- “Should we drink bottled water?” (World Economic Forum)
- Microplastics overzichtsstudie (World Health Organization)
- Canadese studie over “Human consumption of microplastics” (ACSPublications)
- Wereldwijde studie over microplastics in flessenwater (Orbmedia)
- Pers statement van de EU over Bisphenol A (General Court of the EU)