De lekkerste zero waste mocktail
De zomer is bijna op z’n eind, maar dat wilt niet zeggen dat het cocktailseizoen ook al afgelopen is. Want of we nu langs het zwembad van een fancy hotel liggen, of genieten van een staycation in eigen hof; met een cocktail of mocktail in de hand is het leven altijd leuker! Helaas komt bij het klaarmaken van een lekker drankje vaak heel wat afval en verpakking kijken. Kan het ook anders? Wij vroegen het aan Machteld van Klinder, zero waste shop in hartje Hasselt.
Machteld, hoe beginnen we eraan?
Bij het maken van cocktails en mocktails is het belangrijk om te kijken waar we onze ingrediënten halen. Op die manier kun je een heleboel afval uitsparen. Het is helemaal niet zo moeilijk eigenlijk. Zero waste leven drijf je zo ver als je zelf wilt. Of je nu al je afval van een volledig jaar in een confituurpot krijgt, of je voert maar een paar algemene veranderingen door in je levensstijl, het maakt niet uit. Elke stap naar een duurzamere levensstijl, is een stap in de juiste richting! Zullen we eens proeven?
Ja proeven, graag!
We maken één van mijn favoriete zomerdrankjes. Het recept geef ik jullie mee, samen met wat tips om hem helemaal afvalvrij klaar te maken.
Ingrediënten
- Ginger Ale
- Aardbeien
- Munt
- Limoen
- Optioneel: Cava
Eerst maken we onze eigen Ginger Ale
Ginger Ale is de basis van onze mocktail. Je zou naar de supermarkt kunnen gaan en een plastic fles Ginger Ale kopen. Maar wist je dat je dit perfect zelf thuis kan maken? Met de juiste waterfilter (ik noem geen namen ;-)) maak je het perfecte water met een zachte smaak. De ideale basis voor ons drankje. Bij het gefilterd water giet je een beetje Ginger Ale siroop (van Sodastream bijvoorbeeld), en je bruist het op met je Sodastream toestel. Zo heb je je eigen Ginger Ale drank thuis gemaakt zonder afval! En er was veel minder transport voor nodig. Met een fles siroop kan je heel veel liters Ginger Ale maken, die gewoon uit je kraan komen. Hierdoor wordt de ecologische voetafdruk van het transport veel kleiner.
Daarna voegen we munt, limoen en aardbeien toe
De aardbeien en de munt halen we uit eigen tuin of bij een lokale boer. Beide planten gedijen goed in Belgische grond en als je je plantjes goed verzorgt, kan je heel wat oogsten in een enkele zomer. Munt kan je trouwens perfect invriezen, zodat je de hele winter lang ook heerlijke muntthee kan maken. Heerlijk! Moest je ook aardbeien teveel hebben, kan je deze ook schoonmaken, in stukjes snijden en invriezen. Zorg er wel voor dat ze niet meer nat zijn als je ze invriest, anders krijg je snel kristalvorming. Bevroren aardbeien zijn perfect om te gebruiken in smoothies of milkshakes.
Heb je geen groene vingers, vind je aardbeien en munt samen met de limoenen in bulk op de wekelijkse markt of in sommige supermarkten. De moeilijkheid hier ligt erin te kijken of je biologische en onverpakte limoenen vindt. Meestal is het één van de twee. Dit is omdat er bij wet een duidelijk onderscheid moet zijn tussen biologische en niet-biologische producten. Dit verschil wordt meestal aangeduid door het gebruik van verpakking. Omdat er minder biologische producten zijn dan niet-biologische, wordt er gekozen de biologische producten te verpakken.
Snij je aardbeien in kwartjes en laat ze weken in de Ginger Ale. Als je goed sappige aardbeien hebt, zal je merken dat je drankje al snel van kleur verandert naar een prachtig roze. Snij ook je limoenen in kwartjes en crush ze samen met de munt. Voeg beide toe aan de Ginger Ale met aardbeien. Je kan elk ingrediënt toevoegen naar eigen smaak. Ik gebruik graag wat meer aardbeien en munt en wat minder limoen, maar doe vooral je eigen ding!
Het glas en het rietje: presentatie is alles!
In tweedehandswinkels of kringwinkels vind je vaak prachtige vintage cocktailglazen. Als je er zo op de kop kan tikken, zal dat de presentatie van je cocktail of mocktail helemaal af maken. Dip eventueel de rand van het glas in wat overgebleven limoensap en erna in een schaaltje suiker en schuif een aardbei over de gesuikerde rand. Schenk de drank in met voldoende aardbeien, munt en limoen in elk glas en presenteer met een herbruikbaar rietje! Deze bestaan in papier, bamboe, metaal of glas. De metalen en glazen rietjes heb je in verschillende kleuren en kan je dus matchen met je drankje of je glas! Ga voor een statement-piece met een regenboogkleurig metalen rietje of breng rust met een bamboe exemplaar.
Ook de cocktail variant proberen? Bring out the cava
Eventueel kan je je glas voor 2/3 vullen met bovenstaande drank en er 1/3 schuimwijn bij doen om er een cocktail van te maken. Ga dan zeker voor een lokale schuimwijn! We hebben in Limburg echt heerlijke schuimwijnen. Lokaal is altijd beter, Limburg For Life!
Et voilà. Limburg for life 😉 Geniet met volle teugen van je mocktail! Heerlijk lekker, zonder schuldgevoel, zonder afval.